Oricine a fost într-o relație, indiferent de durată ei, știe că ele pot fi un prilej de bucurie uriașă, dar în același timp se pot simți ca o corvoadă.
Scopul acestui articol este să deprindem 3 elemente principale fără care un cuplu ar fi dificil să interacționeze într-un mod sănătos și benefic.
3 tips & tricks necesare pentru o relație sănătoasă
- Cele 4 stiluri de comunicare distructive dintr-o relație
- Când dispare pasiunea în cuplu
- Cum să-ți consolidezi relația prin 8 întâlniri
- Când iubim sănătos: stilul de atașament securizant
Astfel, vom începe cu modul în care ne exprimăm nevoile sau nemulțumirile:
1. Mereu prezentăm lucrurile la persoana I, în termeni de „eu am nevoie”, „mie mi-ar plăcea să”. E important ca astfel să evităm ca celălalt să se simtă atacat: „tu nu mă îmbrățișezi niciodată” vs. „mie mi-ar plăcea să primesc mai multe îmbrățișări” sau „eu am nevoie de mai multe îmbrățișări”.
Și în cadrul unui conflict, expunem lucrurile la persoana I: Exemplu: „eu nu mă mai simt iubită”, urmat și de o soluție: „Mi-ar plăcea să ne îmbrățișăm mai mult și să-mi spui mai des ce îți place la mine”.
Este deosebit de important să înțelegem că partenerul NU poate să citească gândurile, astfel va fi nevoie ca noi să-i expunem acestuia cerințele noastre, nevoile noastre și ceea ce simțim. Cea mai sigură cale spre gândurile noastre sunt cuvintele.
2. Important să înțelegem că într-o relație conflictele sunt sănătoase și normale, cât timp sunt purtate într-o maniera benefică pentru cuplu. O manieră benefică presupune:
a. Să nu nu reproșăm lucruri partenerului, ci expunem cum ne-a făcut pe noi să ne simțim ceea ce a făcut el.
Exemplu: Iar ai venit târziu acasă, nu mă iubești deloc. (AȘA NU) vs.
În momentul în care ajungi târziu acasă și pe mine nu mă anunți eu mă îngrijorez și uneori simt că nu sunt iubită (AȘA DA)
b. STOP. Dacă pentru unul din partenerii de cuplu cearta devine prea mult sau dacă observați că deja nu mai aveți argumentul pentru a rezolva disputa, ci mai degraba fiecare vrea să-și expună punctul de vedere, atunci aveți dreptul să luați o pauză de la ceartă, să spuneți stop. Partenerul care cere oprirea certei e important să spună cât timp ar avea nevoie ca să se liniștească, iar apoi tot el să fie cel care se întoarce să reînceapă discuția.
3. Un aspect deosebit de important pe care e nevoie să-l înțelegem este că în certuri e nevoie să fim noi 2 vs. problema și nu eu vs. tu. În momentul în care cuplurile vor înțelege că e nevoie ca ei să facă echipă, argumentele vor fi mult mai ușor de purtat.
În cazul în care într-un argument eu „l-am câștigat”, asta presupune automat că partenera mea l-a pierdut. Iar dacă partenera mea a pierdut argumentul, asta îi va crea ei frustrări interioare cel mai probabil, iar astfel relația a pierdut.
Astfel, transferând atenția de pe „cum să-i arăt eu că am dreptate” pe „cum să fac să îl/o înțeleg cel mai bine”, o să putem asculta nevoile celuilalt și să venim în întâmpinarea lor. Dinamica va fi cu totul alta când încetăm să mai tragem pentru binele propriu și începem să alegem binele comun.
Nu e ceva ușor să ne construim o relație sănătoasă, dar vă asigur: este mult mai greu să NU ne construim o relație sănătoasă.