„Atingerea stării de excitație este un proces care implică întregul sine”. – Alain de Botton
Când dispare pasiunea în cuplu…
Pentru a salva de la plafonare și plictis o relație care durează de mult timp, am putea învăța să aplicăm asupra partenerului de viață aceeași transformare izvorâtă din imaginație care i-a reușit lui Manet asupra legumelor. Ar trebui să încercăm să identificăm ce e bun și frumos dincolo de straturile de obișnuință și rutină. Se poate să ne fi văzut atât de des partenerul împingând un cărucior, certându-se cu copilul sau cu compania de electrcitate și întorcându-se acasă dărâmat de atâta muncă, încât am uitat acea dimensiune a lui care se păstrează aventuroasă, impetuoasă, impertinentă și, mai presus de toate, vie.
Când dispare pasiunea în cuplu
- Cum să-ți consolidezi relația prin 8 întâlniri
- Când iubim sănătos: stilul de atașament securizant
- Când tendința e să fugim: stilul de atașament evitant
- Când iubim prea mult: stilul de atașament anxios
Una din greșelile principale pe care le fac oamenii în relații este să creadă că pasiunea în cuplu este un aspect care trebuie să vină de la sine și nu unul care trebuie creat sau menținut.
Cum menținem pasiunea într-o relație de cuplu?
1. Ritualuri (obiceiuri) comune
Nu e ceva neobișnuit că după o lungă zi de muncă primul lucru pe care vrem să-l facem este să ne aruncăm în pat. Și este complet în regulă să mai avem și zile de felul acesta. Cu toate astea, este important să avem anumite obiceiuri comune cu partenerul nostru deoarece ele creează o conexiune ridicată (sau o mențin).
Paradoxal, aceste ritualuri care par că ne „fură” din resurse, de fapt ne încarcă bateriile. Știind că există o conexiune puternică între noi și partenerul nostru o să fim mai liniștiți, împliniți și satisfăcuți (din mai multe puncte de vedere).
Idei de ritualuri comune: să luăm masa împreună, să mergem la cumpărături împreună, să citim, medităm sau să ne bem cafeaua împreună.
2. Comunicare
Cea mai sigură cale spre gândurile noastre este comunicarea. Aud foarte des cum celălalt „ar trebui să știe ce-mi place”. Nu ar putea fi mai greșit. Este necesar să fim cât mai deschiși și sinceri cu nevoile noastre. Sexul fiind încă un subiect tabu, este cu atât mai important să comunicăm deschis nevoile sau dorințele noastre intime.
Nu există lucruri greșite când vine vorba de sexul consensual. Cu siguranță există lucruri pe care partenerul nu este dispus să le încerce, iar noi nu ar trebui să-l presăm. Dacă creăm un spațiu de acceptare și receptivitate față de propunerile sale, viața sexuală va deveni mult mai satisfăcătoare. Pentru a face asta, e nevoie să-i spunem că vrem să auzim orice propunere sau fantezie a sa, iar noi nu o vom judeca. În cel mai rău caz, nu vom fi dispuși să o facem sau vom schimba anumite detalii așa încât să ne fie confortabil amândurora.
De cele mai multe ori frica de judecată sau de „ce-ar spune despre mine” ne împiedică să fim deschiși. Adevărul este că cel mai probabil se confruntă cu aceleași dileme și el. Ajunge ca unul să-și dea frâu liber imaginației și să o exprime, iar astfel întreaga dinamică a cuplului se poate schimba.
3. Atingeri
Atingererea este unul din Cele 5 limbaje ale iubirii despre care vorbește Gary Chapman, prin urmare este demnă de menționat.
Prin atingeri ne simțim mai apropiați de partenerul nostru atât fizic, cât și emoțional. Îmbrățișările, ținutul de mână, săruturile, toate acestea măresc nivelul de oxitocină (hormonul iubirii), iar prin urmare măresc conexiunea și împiedică stingerea pasiunii.
Atingerile sunt încurajate să fie cât mai dese și spontane deoarece creează o apropiere care îmbunătățește intimitatea emoțională.
4. Săruturi
Săruturile devin deseori o parte a rutinei și nu mai acordăm atenție energiei sexuale intense pe care acestea o pot purta.
John Gottman susține că cel mai important element pentru a păstra pasiunea într-un cuplu este un sărut de minim 6 secunde atunci când ne întâlnim cu partenerul, „genul de sărut care ar face-o pe bunica să roșească”.
5. Lucruri noi
Joc de roluri, lenjerie provocatoare, accesorii, jucării sau orice altceva provoacă imaginația și pasiunea în cuplu. După cum am spus inițial, nu există limite cât timp ambii parteneri își dau acordul. Este important să încercăm sexul în locuri noi (ex. bucătărie, mașină sau piscină) și să evităm să facem totul în același fel, de fiecare dată, riscul fiind să devină prea previzibil ca să mai fie incitant.
E timpul ca nevoia de sex și aceea de iubire să fie puse pe picior de egalitate. Ambele ne pot anima independent una de cealaltă și sunt comparabile ca valoare și justificare, astfel că niciuna dintre ele nu ar trebui să necesite să mințim pentru a ne-o satisface.