stil de atașament anxios

Când iubim prea mult: stilul de atașament anxios

Stilul de atașament anxios și cum iubim în funcție de stilul de atașament

Stilurile de atașament sunt modalitățile prin care persoanele percep și reacționează la apropiere în cuplu, asemănătoare cu cele constatate în cazul copiilor.

Teoria atașamentului distinge 3 stiluri de atașament principale – stilul securizant, cel anxios și cel evitant. În linii mari, persoanele cu stilul de atașament securizant se simt confortabile în intimitate și sunt de obicei calde și iubitoare. Persoanele anxioase sunt foarte dornice de intimitate și sunt în general îngrijorate în legătură cu capacitatea partenerului de a le iubi la fel de mult. Persoanele evitante pun semnul egalității între intimitate și pierderea independenței personale și încearcă mereu să limiteze apropierea de partener.

Stilul de atașament anxios

În acest prim articol vom vorbi mai pe larg despre stilul de atașament anxios:

Caracteristici

  • Sunteți foarte dornici de intimitate și de apropiere cu partenerul, dar și extrem de nesiguri
  • Partenerul de cele mai multe ori nu își dorește așa o disponibilitate/apropiere mare
  • Relațiile vă consumă mult din energia emoțională
  • Foarte sensibili la micile fluctuații ale dispoziției afective și ale acțiunilor partenerului și considerați că sunteți responsabil pentru asta (foarte sensibili la semne percepute ca fiind amenințătoare apropierii)
  • Resimțiți numeroase emoții negative în relație și vă supărați ușor: sunteți copleșiți de teamă, dar nu aveți abilitățile necesare să comunicați deschis ce vă deranjează

Strategii de activare

Cea mai neînsemnată impresie că lucrurile s-ar putea să nu meargă bine îți va declanșa sistemul de atașament, iar odata declanșat, te vei putea calma doar atunci când partenerul îți transmite clar că este cu adevărat alături de tine și că relația este în afara oricărui pericol.

După ce este declanșată starea aceasta de activare, devii ușor copleșit de gânduri care au un singur obiectiv: de a restabili apropierea de partener. Gândurile acestea sunt strategiile de activare

Strategiile de activare sunt orice gând sau sentiment care determină o persoană să caute apropierea fizică sau emoțională a propriului partener. Exemple:

  • vă gândiți mereu la partener, nu vă puteți concentra  pe alte lucruri
  • vă amintiți doar calitățile sale
  • îl așezați pe un piedestal: subestimați propriile talente și abilități și ale lui le supraestimați
  • credeți că e singura șansă de a vă îndrăgosti
  • rămâneți în relație chiar dacă sunteți nefericit din teama că nu vă veți mai găsi pe altcineva sau speranța că se va schimba
  • anxietate care dispare doar atunci când sunteți cu el

Îngrijorările și temerile pot fi exacerbate într-o relație cu o persoană evitantă și diminuate într-o relație cu cineva cu stilul de atașament securizant.

Avertisment

Dacă obișnuiați să primiți constant mesaje contradictorii (ex. semnale subtile de incertitudine și de indisponibilitate; își arată interesul, însă lasă să se înțeleagă că are și alte relații; vă lasă să ghiciți ce gândește/simte), atunci de fiecare dată când primiți mesaje contradictorii, sistemul de atașament se activează și deveniți preocupat de relație. După ce trăiți o vreme în felul acesta, începeți să faceți un lucru interesant: începeți să echivalați anxietatea, preocuparea, obsesia și micile momente de bucurie cu iubirea. Astfel, puneți semnul egal între un sistem de atașament activat, aflat în stare de alarmă și pasiune. Dacă asta se întâmplă multă vreme, deveniți „programat” să fiți atras de indivizi indisponibili emoțional.

Astfel, data viitoare când întâlniți pe cineva care stârnește emoții foarte puternice, încercați să faceți diferența între sentimente reale sau anxietate și obsesie, care activează sistemul de atașament și vă face să credeți că ceea ce simțiți e pasiune.

Când întâlniți o persoană securizantă, acesta nu vă va activa sistemul de atașament, iar astfel veți putea avea impresia că aceea nu este iubire, nu este persoana potrivită. Astfel, asociați un sistem de atașament calm, neactivat, cu plictiseala și cu indiferența.

NU vă lăsați atrași de indisponibilitatea emoțională a celuilalt!

Recomandări stilul de atașament anxios

Fiți sinceri și autentici la prima întâlnire, nu încercați joculețe, nu încercați să prezentați o imagine care nu vă definește – riscați să atrageți evitanți.

Evitați persoanele care vă oferă semnale contradictorii, care nu țin seamă de starea voastră emoțională, care vor să întâlnească partenera ideală, care ignoră ceea ce spuneți, nu e atent la ce mesaje transmiteți sau sugerează că sunteți prea sensibil în abordare.

Important de menționat: dacă celălalt vă oferă multă siguranță și liniște, reușiți să îndepărtați mare parte din griji.

Notă pentru partener

Disponibilitatea unui partener face ca aceste strategii de activare să fie întrerupte din start. Cu cât ești mai receptiv la nevoile partenerului, răspunzând la ele mai devereme, cu atât veți consuma mai puțină energie pentru bunul mers al relației mai târziu.

Să fiți sensibil și atent la nevoile partenerului, să îi încurajați pentru a le liniști temerile constante. Totodata, treptat, ei vor învăța să comunice mai bine.