În primele 2 părți am vorbit despre stilurile de atașament nesecurizante: anxios și evitant. Acum vom vorbi despre stilul de atașament securizant, cel care este de dorit în orice relație. În continuare puteți vedea caracteristicile, avantajele și recomandările în ceea ce privește acest stil de atașament.
Stilul de atașament securizant
- Când tendința e să fugim: stilul de atașament evitant
- Când iubim prea mult: stilul de atașament anxios
- Ce putem face să prevenim depresia?
- Anxietatea
Caracteristici Stilul de atașament securizant
- Comportamentul firesc este să fiți calmi și iubitori într-o relație
- Vă bucurați de apropierea de ceilalți fără să vă provoace îngrijorare peste măsură în relațiile pe care le aveți
- Atitudine echilibrată în relația de cuplu; nu vă supărați ușor
- Comunicați în mod clar sentimentele și nevoile partenerului
- Vă pricepeți să „citiți” semnalele emoționale ale partenerului
- Împărtășiți cu partenerul succesele și eșecurile pe care le aveți și îi sunteți alături când are nevoie de sprijin
Cercetările arată că elemntul care prezice cel mai bine fericirea într-o relație de cuplu este stilul de atașament securizant.
Cu toate acestea, nu s-a observat nicio deosebire între cuplurile securizante și cuplurile „mixte” – acelea cu un singur partener securizant. Ambele au avut cote mai bune de funcționare față de cele cu ambii parteneri „nesiguri”.
Astfel, pe lângă faptul că persoanele cu atașament securizant evoluează mai bine în relațiile personale, ele ridică și satisfacția și funcționarea partenerului din cuplu la propriul nivel. Partenerul securizant îl „învăluie” pe cel de lângă el într-un scut emoțional care îi permite să se confrunte mai ușor cu lumea din jur.
Ce fac aceștia diferit?
- Reușesc să stingă conflicte cu ușurință
- Au o comunicare excelentă, sunt iertători
- Au o mentalitate flexibilă
- Se simt confortabili în intimitate
- Nu recurg la strategii în relația cu partenerul (ex. ea a răspuns mai târziu, aștept și eu până să răspund)
- Privesc sexul și intimitatea emoțională ca un întreg
- Se simt responsabili pentru starea de bine a partenerilor
Când au îndoilei, folosesc adesea comunicarea eficientă – exprimă pur și simplu sentimentele și văd cum reacționează celălalt.
Cum puteți crea o bază de siguranță pentru partener:
Fiți disponibili: oferiți-le compasiune, oferiți-le ajutorul când au nevoie, căutați-i să vedeți cum se simt și oferiți-le alinare când nu se simt bine.
Spre exemplu, dacă știți că partenerul se îngrijorează constant și vă caută când sunteți la muncă sau când învățați, iar voi trebuie să le răspundeți ca să se liniștească, ați putea în schimb să îi trimiteți câte un mesaj spontan: „să știi că mă gândeam la tine” (fără ca el să ceară sau să zică ceva). De cele mai multe ori simțim asta și o gândim oricum, atâta tot că nu verbalizăm – este deosebit de important să o facem dacă avem un partener cu stil de atașament anxios.
Nu interveniți într-un mod ostentativ: ajutați-i să evolueze fără să încercați să preluați controlul și fără să le subminați încrederea în propriile abilități.
Încurajați-i: Susțineți-i și încurajați-le dorința de a deveni persoane mai independente.
Avertisment Stilul de atașament securizant
Dacă sunteți într-o relație cu o persoană care are un stil de atașament nesecurizant (anxios sau evitant), să nu vă pierdeți pe voi încercând să faceți relația să meargă. Monitorizați-vă propria stare mentală. Dacă observați că începeți să fiți mai nesigur (adică să preluați elemente din stilurile de atașament nesecurizante), începeți să vă protejați – altfel veți pierde un dar neprețuit: veți cunoaște mai puțină fericire și satisfacție în relațiile personale
Doar pentru că puteți să fiți cu oricine, nu înseamnă că sunteți și obligați să faceți acest lucru.
În cartea „Stilurile de atașament” de Amir Levine și Rachel Heller sunt prezentate câteva date statistice care pot fi interpretate ca sursă de bucurie sau îngrijorare: aproximativ 70-75% din adulți rămân în aceeași categorie de atașament în diverse momente ale vieții lor, iar restul de 25-30% raportează o schimbare a stilului de atașament.
Cercetătorii atribuie această schimbare relațiilor de cuplu de la maturitate care sunt atât de puternice, încât pot schimba cu totul convingerile și atitudinile noastre fundamentale față de apropierea dintre oameni. Cu toate acestea, schimbarea poate merge în ambele direcții. Persoanele securizante pot deveni mai puțin securizante sau invers.
E important ca înainte să încercați să-l salvați pe celălalt, să vă asigurați că nu vă pierdeți pe voi în proces.
În concluzie, bucurați-vă de stilul vostru de atașament. Dacă nu aveți unul securizant, nu vă îngrijorați – se poate transforma în unul. Iar dacă sunteți securizant, asigurați-vă că rămâne așa. Dacă vă doriți destul de mult și sunteți dispuși să depuneți efort pentru relație, ea o să funcționeze – indiferent de stilurile de atașament pe care le aveți.