Stilul de atasament evitant

Când tendința e să fugim: stilul de atașament evitant

Cum iubim în funcție de stilul de atașament

Persoanele cu stil de atașament evitant par imune la nevoi relaționale, însă mai multe experimente au arătat că nu este vorba că aceștia nu au nevoie, ci că nevoile sunt reprimate. Astfel, nici persoanele cu atașament evitant nu sunt niște spirite atât de libere, ci atitudinea defensivă pe care o adoptă îi face să pară așa.

Caracteristici stilul de atașament evitant

  • este foarte importantă menținerea independenței și a auto-suficienței
  • alegeți deseori autonomia în detrimentul relațiilor intime
  • prea multă apropiere vă face să vă simțiți inconfortabil și aveți tendința de a ține partenerul la o distanță confortabilă
  • nu vă îngrijorați prea tare în legătură cu relațiile de cuplu

Stilul de atașament evitant

Strategii de dezactivare stilul de atașament evitant

Indivizii folosesc diferite metode pentru a rămâne detașați de parteneri, folosind tehnici numite strategii de dezactivare.

O strategie de dezactivare presupune orice comportament sau gând menit să submineze intimitatea. Exemple:

  • susțineți că nu sunteți pregătiți pentru angajament (dar rămâneți ani întregi lângă partener)
  • vă concentrați asupra imperfecțiunilor partenerului
  • oftați după fostul/fosta
  • flirtați cu alte persoane
  • nu spuneți „te iubesc”
  • vă retrageți când lucrurile nu merg bine
  • nu acordați atenție partenerului când el vorbește
  • țineți secrete sau le exprimați vag – să păstrați sentimentul de independență
  • evitați apropierea fizică (nu dormiți în același pat, refuzați sexul, mergeți mai în față pe drum)

Este important să înțelegeți următorul lucru: cu cât folosiți aceste instrumente mai mult, cu atât vâ veți simți mai singur și nefericit în relație. Chiar mai mult, studiile arată că dacă ai un atașament evitant ești în general mai puțin fericit și mai puțin satisfăcut în relațiile personale.

Avertisment stilul de atașament evitant

Convingerea puternică referitoare la faptul că trebuie să fim autosuficienți se poate dovedi mai degrabă o povară decât un avantaj.

Multe persoane evitante confundă autosuficiența cu independența

Problema pe care o prezintă autosuficiența este focalizarea asupra propriei persoane. Aceasta vă determină să ignorați nevoile partenerului și să vă concentrați exclusiv asupra nevoilor personale, privându-vă de una din cele mai satisfăcătoare experiențe umane: vă impiedică (pe voi și persoana iubită) să resimțiți bucuria de a fi parte a unei împliniri care este mai presus decât împlinirea personală.

Astfel, acest comportament nu definește o viață de autosuficiență. Este semnul unei existențe zbuciumate, în care se urmărește în permanență reprimarea unui sistem de atașament puternic prin utilizarea strategiilor de dezactivare descrise anterior.

Recomandări stilul de atașament evitant

Este deosebit de important să vă analizați propriul comportament, ceea ce o să vă ajute să identificați strategiile de dezactivare și să fiți atenți la tendința de a interpreta în mod greșit comportamentele.

Ce puteți face:

  • găsiți un partener sigur
  • faceți o listă cu ce sunteți recunoscător în relație
  • nu vă mai focusați pe autosuficiență, ci asupra sprijinului reciproc
  • nu vă mai gândiți la un fost partener și nici la partenerul ideal cu care ați putea fi

Dacă lupta e prea grea de dus pe cont propriu, căutați ajutor specializat care să vă ghideze pe parcursul procesului.

Notă pentru partener

Decideți dacă merită efortul considerabil de a fi cu o persoană evitantă.

Dacă răspunsul este afirmativ, încercați să nu luați personal comportamentul celuilalt: o să vă subestimeze și el se va considera superior, vă va subestima capacitățile intelectuale, va păstra mereu câte o portiță de scăpare, va ignora sau va subaprecia valoarea unui comportament pozitiv și vă va cota mai puțin pozitiv decât cei cu stil de atașament nonevitant.

De asemenea, să nu rămâneți șocat dacă la început o sa fiți pus pe un piedestal, partenerul fiind convins că sunteți partenerul ideal, iar dintr-o dată simțiți o schimbare cutremurătoare. Aceștia vor înlocui euforia resimțită la început cu o senzație de sufocare, ceea ce îi va determina să facă neapărat un pas în spate.

Dacă înțelegeți lucrurile astea veți putea să îi acceptați mai bine comportamentul și să-i respectați nevoile mai bine.

În final vreau să menționez un aspect important: unii vor întruni în totalitate aceste criterii, iar alții doar parțial. Concluzia este că nu toți sunt la fel de evitanți (cum nu sunt nici la fel de anxioși sau securizanți), ci pot avea trăsături mai mult sau mai puțin accentuate.

În următoarea parte vom vorbi despre stilul de atașament securizant: elementul care prezice cel mai bine fericirea într-o relație de cuplu