fericirea

Ce este fericirea și care sunt componentele ei?

Fericirea este o stare de mul╚Ťumire sufleteasc─â intens─â ╚Öi deplin─â, iar c─âutarea acesteia este un obiectiv universal al majorit─â╚Ťii oamenilor. Cu toate c─â este o dorin╚Ť─â arz─âtoare pentru mul╚Ťi, se ├«nt├ómpl─â deseori s─â nu ╚Ötim cum s─â o ob╚Ťinem sau ce st─â la baza fericirii. ├Än filozofia greac─â, aceasta era privit─â din dou─â perspective: hedonic─â ╚Öi eudaimonic─â.

Perspectiva hedonic─â
        Hedonismul (hedone, lb. greac─â = pl─âcere) sus╚Ťine c─â scopul vie╚Ťii este acela de a experimenta pl─âcerea maxim─â. Acesta este reprezentat prin emo╚Ťii pozitive tr─âite atunci c├ónd ob╚Ťinem lucrurile pe care le vrem sau putem face ceea ce ne dorim. El pune accentul pe afectivitate pozitiv─â, lipsa de griji ╚Öi satisfac╚Ťia legat─â de via╚Ť─â.
        Pl─âcerile de moment precum: ie╚Öirile ├«n ora╚Ö, vizionarea unui film bun sau timpul petrecut cu prietenii reprezint─â exemple de pl─âceri hedonice. Echivalentul acestei perspective este ÔÇ×Tr─âie╚Öte clipaÔÇŁ sau ÔÇ×Carpe diemÔÇŁ.

Perspectiva eudaimonic─â
        Pentru a avea o via╚Ť─â fericit─â din perspectiva eudaimonic─â, accentul este pus pe a avea o via╚Ť─â cu sens, experien╚Ťe precum admira╚Ťia, inspira╚Ťia ╚Öi sentimenul de a fi conectat la ceva mai mare decat tine.
        Aristotel sus╚Ťinea c─â trebuie s─â fie: ÔÇ×…activitatea sufletului ├«n acord cu virtutea, iar dac─â virtu╚Ťile sunt mai multe, ├«n acord cu cea mai bun─â ╚Öi mai des─âv├ór╚Öit─â. ╚śi aceasta, de-a lungul unei vie╚Ťi des─âv├ór╚Öite…ÔÇŁ.
        Activit─â╚Ťile pe care le facem, care ne dau sens ╚Öi ne fac s─â ne sim╚Ťim ├«mplini╚Ťi la sf├ór╚Öitul zilei, dar a c─âror r─âsplat─â se poate vedea mai degrab─â ├«n viitor precum: citit, ├«nv─â╚Ťat, voluntariat, dezvoltare personal─â reprezint─â exemple de activit─â╚Ťi cu scopul ├«mplinirii eudaimonice.

Persoanele care au niveluri crescute ale fericirii hedonice, respectiv eudaimonice au anumite avantaje precum cele enumerate mai jos:
        – stare de bine mai crescut─â dec├ót cei cu niveluri sc─âzute ale ambelor
        – emo╚Ťii pozitive ╚Öi lips─â de griji mai mari dec├ót cei cu tendin╚Ťe predominant eudaimonice
        – sens, vitalitate ╚Öi experien╚Ťe ├«n─âl╚Ť─âtoare mai mari dec├ót cei cu tendin╚Ťe predominant hedonice

Fericirea fiind un obiectiv al majorit─â╚Ťii oamenilor, vom trece ├«n revist─â c├óteva din avantajele acesteia. Poate c─â am sim╚Ťit influen╚Ťa lor, dar nu am ╚Ötiut s─â recunoa╚Ötem sursa exact─â.
        -satisfac╚Ťie crescut─â ├«n rela╚Ťii romantice ╚Öi de prietenie
        -satisfac╚Ťie mai mare ├«n activit─â╚Ťile sociale
        -nivel de implicare mai mare ├«n activit─â╚Ťi de voluntariat ╚Öi ├«n folosul comunit─â╚Ťii
        -succes profesional crescut
        -satisfac╚Ťie crescut─â ├«n munc─â
        -venit mai mare
        -efecte pozitive asupra s─ân─ât─â╚Ťii

        A trece prin via╚Ť─â f─âr─â a ne bucura de micile satisfac╚Ťii pe care aceasta le ofer─â ╚Öi f─âr─â a avea un sentiment de ├«mplinire pare s─â fie destul de greu de acceptat. Astfel, din punctul de vedere al psihologiei pozitive, o via╚Ť─â ├«mplinit─â (ÔÇ×full lifeÔÇŁ) ar ├«mbina componentele a urm─âtoarelor 3 aspecte:
        1. Via╚Ť─â pl─âcut─â – o via╚Ť─â care experimenteaz─â cu succes emo╚Ťii pozitive ├«n leg─âtur─â cu prezentul, trecutul ╚Öi viitorul.
        2. Via╚Ť─â bun─â – folosirea punctelor forte pentru a ob╚Ťine recompense ├«n aspectele principale ale vie╚Ťii.
        3. Via╚Ť─â cu sens – folosirea punctelor forte ╚Öi a virtu╚Ťilor cu scopul de a face parte din ceva mai mare dec├ót noi.

        ├Än cele din urm─â, indiferent spre care perspectiv─â tindem mai mult, este important s─â putem fi ferici╚Ťi. Un exerci╚Ťiu care ne-ar ajuta ├«n aceast─â direc╚Ťie este ca la finalul fiec─ârei zile s─â not─âm 3 lucruri care ne-au pl─âcut ├«n ziua respectiv─â (nu trebuie s─â fie lucruri m─âre╚Ťe, simplul fapt c─â am m├óncat o ciorb─â bun─â poate reprezenta un lucru pl─âcut). Deoarece creierul nostru este ├«nclinat mai degrab─â spre a detecta lucrurile negative, prin acest exerci╚Ťiu ├«l vom (re)├«nv─â╚Ťa s─â acorde o aten╚Ťie sporit─â lucrurilor pozitive din via╚Ťa noastr─â.