Cum iubim când avem limbaje de iubire diferite

Cum iubim când avem limbaje de iubire diferite

Cum iubim când avem limbaje de iubire diferite. Există multe cupluri în care apare grija că „celălalt nu mă iubește”. Și este o grijă cât se poate de reală. Diferența foarte importantă de făcut aici este dacă „celălalt nu mă iubește” sau dacă „celălalt nu mă iubește așa cum îmi doresc eu să fiu iubit”.

E clar că sunt momente în care ne simțim mai iubiți, iar altele în care ne simțim neglijați. Este necesar să delimităm când apar fiecare din aceste momente. Dacă mă simt foarte iubit în brațele persoanei pe care și eu o iubesc, asta îmi spune ceva despre limbajul meu de iubire. Dacă în schimb acesta se străduiește mult timp să ne ofere cadoul perfect, iar pe noi nu ne face să simțim mare lucru, asta spune mai mult despre limbajul lui de iubire decât despre al nostru.

Cum iubim când avem limbaje de iubire diferite

Gary Chapman susține că există 5 limbaje ale iubirii principale:

Atingerile

Îmbrățișări, săruturi, mângâieri. Toate acestea sunt reprezentative pentru acest limbaj al iubirii. În momentul în care le primim facem legătura între atingere și conexiune emoțională. Astfel că nu simțim doar îmbrățișarea sau masajul pe care îl primim, ci mai degrabă simțim cum celălalt este aici pentru noi indiferent ce s-ar întâmpla.

Comunicarea

Cuvintele sunt cea mai ușoară cale spre gândurile noastre. Astfel, oricât de mult ne admirăm partenerul în mintea noastră, de cele mai multe ori este nevoie să-i și spunem cu voce tare. Dacă a îmbrăcat o rochie care îi stă foarte bine sau un costum care îl prinde nemaipomenit de bine, nu este vreun motiv pentru care să nu-i spunem asta. Cu siguranță am pune un zâmbet pe fața acestuia și s-ar bucura să vadă că îl admirăm.

Când limbajul de iubire este comunicarea, cu atât mai mult partenerul se hrănește cu astfel de momente în care vocalizăm ceea ce simțim și gândim. Pe lângă complimente, ajută să îi oferim încurajări precum „Sunt mândru de tine” sau chiar să-l susținem să încerce lucruri noi sau care i-a fost frică să le încerce până atunci. Iar nu în ultimul rând, conversațiile profunde sunt ceva de nelipsit pentru a accentua sau menține iubirea.

Timpul petrecut împreună

Pentru persoanele cu acest limbaj de iubire nimic nu spune „te iubesc” mai mult decât simplul fapt că petreceți timp împreună. Aici nu e nevoie să faceți lucruri specifice sau să spuneți lucruri speciale, ci mai degrabă accentul se pune pe a fi „aici și acum” cu toata atenția asupra partenerului. Deseori atenția poate să vă zboare la problemele cotidiene sau la meciul de la televizorul din spatele partenerului, iar atunci nu mai vorbim de timp de calitate petrecut împreună.

 Când vorbim despre a petrece timpul în 2, este un lucru atât de simplu și totodată atât de complex: adică nu e nevoie să faci nimic special, doar să fii prezent în totalitate acolo, dar fără să te lași distras de celelalte lucruri din jur.

Puteți alege activități pe care să le faceți împreună sau să stați doar în pat sau pe o bancă în parc. Important e ca la sfârșit să rămâneți cu gândul „Celălalt a fost aici pentru mine. Și-a dedicat tot timpul pentru noi”.

Serviciile

Micul-dejun pregătit de dimineață, reparatul prin casă sau orice activitate care face viața celuilalt mai ușoară reprezintă modalitatea prin care un partener cu limbajul acesta de iubire se simte iubit și apreciat. Timpul fiecăruia este prețios cu siguranță, iar o persoană cu acest limbaj de iubire se simte prețuit de partener când se poate relaxa mai mult și are de făcut mai puține sarcini datorită partenerului.

Darurile

Pentru o persoană care se simte iubită atunci când primește cadouri, nimic nu spune mai mult „te iubesc” decât un cadou în care partenerul a investit timp, grijă și atenție, astfel încât să ofere cadoul potrivit.

Nu este necesar ca acesta să fie un cadou la care a depus un efort considerabil de fiecare dată. Poate fi și un simplu obiect, un desert sau o floare, ceva care-l va face pe partener să se gândeasca „Uite că s-a gândit la mine” când primește cadoul.

Astfel, a vorbi pe limbajul de iubire al partenerului este crucial. De cele mai multe ori cunoaștem propriul limbaj de iubire și vom încerca să-l iubim în același fel pe partenerul nostru fără să ne gândim la nevoile lui și cum vrea el să fie iubit. Primul pas este să aflăm când se simte el cel mai iubit și apreciat. Cel de-al doilea este să vedem cum putem pune asta în practică cât mai eficient.