Cum ne identificăm valorile

Cum ne identificăm valorile și care sunt costurile dacă nu o facem?

Feodor Dostoievski spunea odată: „Secretul firii omului nu e doar să trăiască, ci să aibă pentru ce trăi.” 

Ți-ai pus vreodată următoarele întrebări: 

„Care e rostul vieții?”

„Pentru ce trăim?”

„Ce face ca viața să merite trăită?”

Cum ne identificăm valorile

E uimitor cât de mulți sunt cei care nu au reflectat niciodată cu adevărat la aceste întrebări. Trecem prin viață făcând aceleași lucruri zi de zi. Dar dacă ne dorim să construim o viață bogată, împlinită și cu rost, trebuie să ne oprim și să cugetăm la ce facem și motivele pentru care facem ceea ce facem. Prin urmare, e timpul să-ți pui aceste întrebări:

Este crucial să ne punem aceste întrebări dacă vrem să ne construim o viață cu sens, trăită în acord cu valorile noastre. Dar haideți să vedem acum ce sunt aceste valori.

Valorile

  • Adânc în sinea ta, ce crezi că este cel mai important?
  • Care este rostul pe care dorești să îl dai vieții?
  • Ce fel de om vrei să fii?
  • Ce fel de relații îți dorești să clădești?
  • Dacă nu te-ai lupta cu propriile trăiri sau nu ai avea anumite temeri, spre ce anume ți-ai canaliza timpul și energia?

Valorile sunt: 

  • Cele mai profunde aspirații ale sufletului nostru: cum ne dorim să fim, ce este important pentru noi și cum vrem să ne raportăm la lumea din jurul nostru;
  • Principii călăuzitoare care ne pot îndruma și motiva pe măsură ce ne croim drum în viață.

Trăind călăuziți de valorile noastre, nu numai că dobândim un sentiment de vitalitate și de bucurie, dar avem și experiența nemijlocită a bogăției și a plinătății de sens a vieții, chiar și atunci când ni se întâmplă și lucruri rele. 

Un client de-al meu a venit și mi-a explicat că el suferă de depresie. Și chiar așa era, el era trist în cea mai mare parte a zilei, nu mai făcea nimic din ce îi făcea plăcere, pe scurt, viața lui arăta cât se putea de trist.

La un moment dat, discutând despre importanța trăirii unei vieți în acord cu valorile, l-am întrebat cum obișnuia să arate viața lui înainte de depresie; ce activități îi provocau plăcere, iar acum nu le mai face.

Avea un episod foarte clar în minte cum îi plăcea să petreacă timpul în natură, iar cu lacrimile în ochi îmi spunea de un loc super fain în care el se pierdea cu orele și rămânea zile întregi încărcat pozitiv. Cu toate astea, nu a mai fost de câțiva ani.

A avut o vizibilă reticență inițială când am vorbit de valori, dar vorbind de episodul acesta și-a dat seama: el nu își mai trăia viața în acord cu valorile, adică, a ajuns să trăiască o viață fără prea multe activități care să-i aducă împlinire sau bucurie. 

Astfel, nu e ieșit din comun ca depresia să apară când noi ne ignorăm valorile o lungă perioadă de timp.

Valori sau obiective?

Vreau să fac o scurtă clarificare, anume că valorile nu sunt totuna cu obiectivele.

Valoarea este o direcție înspre care tindem neîncetat să ne îndreptăm, un proces continuu care nu se sfârșește niciodată. De pildă dorința de a fi un partener iubitor și atent este o valoare. Are un caracter continuu de-a lungul întregii vieți. În momentul în care încetăm să fim iubitori și atenți, nu mai trăim în armonie cu această valoare.

Un obiectiv este un rezultat dorit care poate fi realizat sau dus la capăt. Spre exemplu, dorința de a ne căsători este un obiectiv. Odată realizat acest lucru, e gata și îl putem bifa pe listă. După ce ne-am căsătorit, suntem căsătoriți, indiferent cât de iubitori, atenți sau indiferenți suntem cu partenerii noștri.

O valoare este ca o direcție aleasă, ca și cum am călători către vest. Indiferent cât de departe ajungem, putem continua să ne îndreptăm spre vest.

Un obiectiv este ca un munte sau un râu pe care îl avem de traversat în călătoria noastră către vest. Odată ce l-am traversat, e „bun făcut”.

Cum ne identificăm valorile

Există mai multe moduri prin care putem să ne identificăm valorile. Iată un exercițiu simplu prin care poți vedea mai limpede care sunt ele:

Imaginează-ți că ai 80 de ani și privești în urmă la viața pe care o ai azi. Apoi, completează enunțurile următoare:

  • Am petrecut prea mult timp îngrijorându-mă pentru…
  • Am petrecut prea puțin timp făcând lucruri cum ar fi…
  • Dacă m-aș întoarce în timp, aș…

Închei prin a arăta cum modul de gândire raportat la valori poate schimba cum te simți: o să ai o stare total diferită dacă-ți spui „nu suport locul acesta de muncă și nu pot face nimic în legătură cu asta” versus „locul acesta de muncă reprezintă pentru mine un mijloc: 

  1. Ca familia mea să fie bine îngrijită și fericită (dacă valoarea mea e familia); sau
  2. Ca un job tranzitoriu, până obțin banii necesari pe care-i pot investi (dacă valoarea mea e libertatea financiară)

În viață o să ne lovim constant de obstacole. Dacă le întâmpinăm și avem motivația dată de valorile noastre, o să putem să le facem față mult mai ușor. 

Cel ce are un „de ce” să trăiască, poate suporta aproape orice „cum”. – Viktor Frankl