Cum să ne deconectăm de la stresul zilnic

Cum să ne deconectăm de la stresul zilnic?

Cum să ne deconectăm de la stresul zilnic? Stresul este unul din factorii principali care transformă o viață plăcută într-un calvar. Zilele trecute vorbeam cu un coleg psiholog și spuneam cât de nesănătos e noul trend în care se promovează să muncim 24/7, fără să lăsăm loc de pauze. Chiar mai mult, tratăm relaxarea și „timpul pierdut” ca pe niște inamici.

Cum să ne deconectăm de la stresul zilnic

Ceea ce ni se prezintă este doar prima parte a poveștii. Partea în care avem resurse și putem trage de noi până simțim că nu mai putem. Vine însă și a doua parte: partea în care acele resurse încep să se termine. Dacă noi nu facem ceva astfel încât resursele noastre interioare să crească, ele nu vor crește de la sine.

Imaginați-vă o baterie de telefon. Acelea sunt resursele pe care le aveți. Cu cât folosiți mai mult telefonul, cu atât bateria va scădea mai repede. Iar ce facem când bateria este prea scăzută? Punem telefonul la încărcat. Exact așa ar trebui procedat și cu noi. Când observăm că suntem copleșiți sau nu mai putem, soluția nu este să muncim mai mult. Soluția este să luăm o pauză

Ce putem face pentru a ne „încărca bateriile”?

Fă-ți un program

Cu o zi înainte, fă un program în care să-ți notezi ce ai de făcut a 2-a zi în fiecare oră. Este important să alegi și o oră la care știi că munca pe ziua respectiva este gata. Spre exemplu, de la ora 20:00 știu că nu mai muncesc și nu mă mai gândesc la muncă, ci mă voi relaxa în totalitate.

Beneficiile principale: nu-ți vei mai folosi resursele a 2-a zi pentru a te gândi ce ai de făcut, nu vei ajunge să procrastinezi pentru că sunt prea multe de făcut și nu știi de unde să începi și nu vei fi constant în alertă că mai e ceva de făcut

Nu face multitasking

Chiar dacă suntem tentați să rezolvăm tot ce avem de făcut cât mai repede, a face mai multe sarcini deodată ne va încetini progresul. Iar în multitasking sunt incluse și rețelele de socializare (facebook, instagram) sau orice alt tip de distragere.

Beneficiile principale: o să te poți concentra pe ceea ce faci, iar munca ta va fi mult mai eficientă.

Stabilește-ți scopuri clare

 Stabilește un scop mai mare pe care ai vrea să-l atingi până la sfârșitul anului. Acest scop împarte-l în scopuri mai mici: scopuri lunare, săptămânale și zilnice.

Beneficiile principale: o să lucrezi mai țintit asupra a ceea ce e cu adevărat important pentru tine și o să poți să-ți monitorizezi progresul în atingerea scopului.

Ia pauze

Ia o scurtă pauză pentru fiecare 45 de minute în care ai muncit. Chiar dacă fără pauze ar fi o cantitate de muncă depusă mai mare, este important să luăm în calcul și calitatea ei.

Un exemplu care ilustrează foarte bine diferența dintre muncă de calitate vs. cantitate este compania Patagonia. Angajații pot să-și ia pauze oricând vor ei și să facă surf (unii petrec în total până la 2 ore pe zi făcând asta), iar de când a fost implementată această regulă productivitatea a crescut semnificativ.

Cum să ne deconectăm de la stresul zilnic?

Asigură-te că dormi destul

Somnul este o componentă principală dacă vrei să funcționezi optim. Fără somn suficient, celelalte recomandări nu au relevanță. Fenomenul principal actual este cât mai multă muncă și cât mai puțin somn, dar duce doar la o muncă ineficientă. Cu timpul ajungi să muncești 5 ore pentru o sarcină pe care ai putea să o termini într-o oră dacă ai fi suficient de odihnit.

Este recomandat să ai parte de cel puțin 7-8 de somn.

 Beneficiile principale: luciditate și eficiență

Hidratează-te

Unul din cele mai neglijate aspecte când vine vorba de productivitate este hidratarea. Un pahar de apă dimineața va pune organele în funcțiune mult mai repede, iar pe parcursul zilei vom simți mai multă energie.

Beneficiile principale: energie și eficiență crescute

Relaxează-te

În fiecare zi este important să facem cel puțin 3 lucruri care să ne relaxeze. Este sursa principală pentru încărcarea bateriilor pe care le descărcăm atât de mult pe parcursul zilei. O importantă diferență este între plăcere și relaxare: spre exemplu, jocurile pe calculator îmi produc plăcere, însă din cauza faptului că îmi consum atât de multe resurse cognitive acolo, ele nu mă relaxează. Nu spun să nu te joci pe calculator, ci doar să nu incluzi asta în categoria de relaxare.

Exemple de activități: plimbări, o baie caldă, saună, meditație, exerciții fizice, muzică etc.

Concluzii

O greșeală frecventă este să-ți proiectezi visul pe care îl vrei împlinit, dar să nu iei în calcul și ce se întâmplă cu tine în timpul acestui proces. Mai exact, te imaginezi deja cu vilă, piscină, mașini, faimă etc. Dar te imaginezi pe tine cel de acum. Nu iei în considerare că trecând prin acest proces vor exista costuri precum o sănătate mintală fragilă, dureri de spate, oameni dragi pe care i-ai pierdut etc.

Cum să ne deconectăm de la stresul zilnic? Mereu ia în considerare și costurile procesului, nu doar rezultatul.

Ai grijă de tine și de sănătatea ta mintală. Nu încerca să dai mai mult decât simți că poți. Va funcționa pe termen scurt, însă nu și pe termen lung.