Importanta psihoterapiei

Importan╚Ťa psihoterapiei

Importan╚Ťa psihoterapiei ÔÇô c├ónd ╚Öi de ce mergem la psiholog

C├ónd ajungi ├«ntr-un anumit punct ├«n via╚Ťa ta ╚Öi cau╚Ťi ajutor profesional, cu siguran╚Ť─â vrei s─â vorbe╚Öti cu o persoan─â de ├«ncredere ╚Öi cu care te sim╚Ťi confortabil. Un bun prieten poate asculta, dar un psiholog are abilit─â╚Ťile ╚Öi preg─âtirea profesional─â pentru a te ajuta s─â ├«nve╚Ťi s─â gestionezi situa╚Ťiile ├«n care te sim╚Ťi cople╚Öit.        

Oamenii iau ├«n considerare terapia din mai multe motive. Unii vor ca prin psihoterapie s─â-╚Öi trateze depresia, anxietatea sau abuzul de substan╚Ťe. Al╚Ťii vor ajutor pentru a face fa╚Ť─â unor schimb─âri majore din via╚Ťa lor: pierderea locului de munc─â, divor╚Ťul sau moartea cuiva apropiat. De asemenea, unii au nevoie de ajutor pentru a ├«n╚Ťelege cum s─â gestioneze ╚Öi s─â balanseze cerin╚Ťele de a fi p─ârinte, responsabilit─â╚Ťile familiale ╚Öi la locul de munc─â, s─â fac─â fa╚Ť─â unor probleme medicale, ├«mbun─ât─â╚Ťirea abilit─â╚Ťilor rela╚Ťionale sau gestionarea altor stresori care ne pot afecta pe oricare dintre noi. Astfel, fiecare dintre noi ducem o b─ât─âlie interioara cu propriile noastre probleme. Abilit─â╚Ťile pe care le dezvolt─âm pentru a putea face fa╚Ť─â problemelor sunt cele care vor determina de multe ori intensitatea cu care acestea ne vor afecta.        

Pentru a clarifica chiar mai bine situa╚Ťiile ├«n care terapia ar putea fi necesar─â, Asocia╚Ťia Americana de Psihologie sugereaza luarea in considerare a psihoterapiei atunci cand:

  • ├Ä╚Ťi este afectat─â semnificativ via╚Ťa/un domeniu al vie╚Ťii
  • Problema ta ╚Ťi-a afectat negativ munca, ╚Öcoala, rela╚Ťiile
  • Te g├ónde╚Öti zilnic la problema ta, minim o or─â/zi
  • Problema ├«╚Ťi provoac─â ru╚Öine ╚Öi te face s─â te izolezi de ceilal╚Ťi
  • Problema a determinat sc─âdera calit─â╚Ťii vie╚Ťii       

Pentru o clarificare adi╚Ťional─â, mai jos avem 5 beneficii ale terapiei:

1. Echip─â de suport complet─â

            Prietenii ╚Öi familia pot fi o surs─â considerabil─â de suport. Cu toate acestea, tendin╚Ťa acestora va fi de multe ori s─â ofere exemple din propria lor experien╚Ť─â, iar asta poate fi problematic din 2 motive principale: aten╚Ťia se mut─â de pe problema ╚Öi experien╚Ťa ta unic─â ╚Öi devine vulnerabil─â filtrului celeilalte persoane, iar circumstan╚Ťele ├«mpreun─â cu efectele acestora vor tinde s─â fie neglijate. De asemenea trebuie acordat─â o deosebit─â aten╚Ťie grijii excesive a unor membri ai familiei: aceasta fur─â din experien╚Ťa proprie de ├«nv─â╚Ťare.

2. Grija de propria persoan─â pe toate planurile

            A╚Öa cum avem grji─â de s─ân─âtatea noastr─â fizic─â, este la fel de important s─â ne ocup─âm ╚Öi de cea mintal─â. Deoarece efectele pe care o boal─â precum r─âceala sunt mult mai evidente ╚Öi cunoscute, vom tinde s─â ignor─âm sau s─â nu con╚Ötientiz─âm efectele subtile, dar cu un mare impact, pe care o ÔÇ×boal─â mintal─âÔÇŁ le poate avea.

3. Descoperirea unor perspective alternative

            C├ónd avem de-a face cu situa╚Ťii dificile ├«n via╚Ť─â, este dificil s─â vedem solu╚Ťii alternative ╚Öi s─â putem privi situa╚Ťia deta╚Öa╚Ťi, f─âr─â ├«nc─ârc─âtura emo╚Ťional─â care ne influen╚Ťeaz─â g├óndirea ╚Öi automat ╚Öi deciziile. Terapia faciliteaz─â luarea deciziilor prin l─ârgirea orizonturilor ╚Öi distan╚Ťarea de problem─â, astfel ├«nc├ót s─â putem adopta o perspectiv─â c├ót mai obiectiv─â.

4. G─âsirea sensului

            Este normal s─â vrem s─â ├«n╚Ťelegem motivul pentru care ni se ├«nt├ómpl─â lucruri nepl─âcute. Astfel, g─âsirea r─âspunsului la ├«ntrebarea ÔÇ×de ce mi se ├«nt├ómpl─â asta mie?ÔÇŁ poate diminua efectul pe care ├«l are asupra noastr─â. Procesul terapeutic ne poate ajuta s─â descoperim mai ╚Ťintit at├ót circumstan╚Ťele care au influen╚Ťat apari╚Ťia problemei, c├ót ╚Öi rolul nostru activ ├«n men╚Ťinerea sau apari╚Ťia ei.

5. Descoperirea unor noi strategii de coping        

            Mecanismele de coping sunt strategii utilizate ├«n mod incon┼čtient ┼či/sau con┼čtient de c─âtre o persoan─â pentru a evita, diminua sau remedia pe c├ót posibil impactul negativ pe care o situa╚Ťie cu care se confrunt─â ├«l are asupra st─ârii sale de confort psihic ┼či fizic. Cu ajutorul terapiei putem descoperi noi strategii de coping pentru a face fa╚Ť─â problemelor actuale sau viitoare ╚Öi de asemenea putem lucra asupra strategiilor de coping ineficiente pe care le avem.        

Terapia este un proces care are ca si scop schimbarea si rezolvarea cauzelor problemelor. E diferenta dintre ÔÇťa te simti mai bineÔÇŁ si ÔÇťa fi mai bineÔÇŁ.