Importanta psihoterapiei

Importanța psihoterapiei

Importanța psihoterapiei – când și de ce mergem la psiholog

Când ajungi într-un anumit punct în viața ta și cauți ajutor profesional, cu siguranță vrei să vorbești cu o persoană de încredere și cu care te simți confortabil. Un bun prieten poate asculta, dar un psiholog are abilitățile și pregătirea profesională pentru a te ajuta să înveți să gestionezi situațiile în care te simți copleșit.        

Oamenii iau în considerare terapia din mai multe motive. Unii vor ca prin psihoterapie să-și trateze depresia, anxietatea sau abuzul de substanțe. Alții vor ajutor pentru a face față unor schimbări majore din viața lor: pierderea locului de muncă, divorțul sau moartea cuiva apropiat. De asemenea, unii au nevoie de ajutor pentru a înțelege cum să gestioneze și să balanseze cerințele de a fi părinte, responsabilitățile familiale și la locul de muncă, să facă față unor probleme medicale, îmbunătățirea abilităților relaționale sau gestionarea altor stresori care ne pot afecta pe oricare dintre noi. Astfel, fiecare dintre noi ducem o bătălie interioara cu propriile noastre probleme. Abilitățile pe care le dezvoltăm pentru a putea face față problemelor sunt cele care vor determina de multe ori intensitatea cu care acestea ne vor afecta.        

Pentru a clarifica chiar mai bine situațiile în care terapia ar putea fi necesară, Asociația Americana de Psihologie sugereaza luarea in considerare a psihoterapiei atunci cand:

  • Îți este afectată semnificativ viața/un domeniu al vieții
  • Problema ta ți-a afectat negativ munca, școala, relațiile
  • Te gândești zilnic la problema ta, minim o oră/zi
  • Problema îți provoacă rușine și te face să te izolezi de ceilalți
  • Problema a determinat scădera calității vieții       

Pentru o clarificare adițională, mai jos avem 5 beneficii ale terapiei:

1. Echipă de suport completă

            Prietenii și familia pot fi o sursă considerabilă de suport. Cu toate acestea, tendința acestora va fi de multe ori să ofere exemple din propria lor experiență, iar asta poate fi problematic din 2 motive principale: atenția se mută de pe problema și experiența ta unică și devine vulnerabilă filtrului celeilalte persoane, iar circumstanțele împreună cu efectele acestora vor tinde să fie neglijate. De asemenea trebuie acordată o deosebită atenție grijii excesive a unor membri ai familiei: aceasta fură din experiența proprie de învățare.

2. Grija de propria persoană pe toate planurile

            Așa cum avem grjiă de sănătatea noastră fizică, este la fel de important să ne ocupăm și de cea mintală. Deoarece efectele pe care o boală precum răceala sunt mult mai evidente și cunoscute, vom tinde să ignorăm sau să nu conștientizăm efectele subtile, dar cu un mare impact, pe care o „boală mintală” le poate avea.

3. Descoperirea unor perspective alternative

            Când avem de-a face cu situații dificile în viață, este dificil să vedem soluții alternative și să putem privi situația detașați, fără încărcătura emoțională care ne influențează gândirea și automat și deciziile. Terapia facilitează luarea deciziilor prin lărgirea orizonturilor și distanțarea de problemă, astfel încât să putem adopta o perspectivă cât mai obiectivă.

4. Găsirea sensului

            Este normal să vrem să înțelegem motivul pentru care ni se întâmplă lucruri neplăcute. Astfel, găsirea răspunsului la întrebarea „de ce mi se întâmplă asta mie?” poate diminua efectul pe care îl are asupra noastră. Procesul terapeutic ne poate ajuta să descoperim mai țintit atât circumstanțele care au influențat apariția problemei, cât și rolul nostru activ în menținerea sau apariția ei.

5. Descoperirea unor noi strategii de coping        

            Mecanismele de coping sunt strategii utilizate în mod inconştient şi/sau conştient de către o persoană pentru a evita, diminua sau remedia pe cât posibil impactul negativ pe care o situație cu care se confruntă îl are asupra stării sale de confort psihic şi fizic. Cu ajutorul terapiei putem descoperi noi strategii de coping pentru a face față problemelor actuale sau viitoare și de asemenea putem lucra asupra strategiilor de coping ineficiente pe care le avem.        

Terapia este un proces care are ca si scop schimbarea si rezolvarea cauzelor problemelor. E diferenta dintre “a te simti mai bine” si “a fi mai bine”.