Psihoterapie de cuplu

Partenerul de via╚Ť─â poate fi unul din factorii principali care ne influen╚Ťeaz─â via╚Ťa. O rela╚Ťie de cuplu s─ân─âtoas─â ├«mpreun─â cu un partener suportiv care ne ├«n╚Ťelege nevoile ar putea s─â ne motiveze, s─â ne men╚Ťin─â starea de bine ╚Öi s─â fie o surs─â principal─â a fericirii. O rela╚Ťie toxic─â poate s─â ne afecteze gradul de func╚Ťionare ╚Öi ├«n afara rela╚Ťiei sau s─â ne consume din resurse p├ón─â ├«n punctul ├«n care ne sim╚Ťim f─âr─â vlag─â sau epuiza╚Ťi.

psihoterapeut_cluj_napoca

A╚Ťi putea beneficia de pe urma psihoterapiei de cuplu dac─â v─â confrun╚Ťi cu urm─âtoarele:

– sim╚Ťi c─â nu e╚Öti ascultat

– sim╚Ťi c─â nevoile nu ├«╚Ťi sunt respectate┬á

– a sc─âzut calitatea sau frecven╚Ťa actelor sexuale

– sim╚Ťi c─â nu mai e╚Öti iubit sau ├«n╚Ťeles

– infidelitatea a afectat rela╚Ťia sau c─âsnicia

– ├«╚Ťi dore╚Öti ca lucrurile s─â fie ÔÇ×ca ├«nainteÔÇŁ/ÔÇ×ca la ├«nceputÔÇŁ

– conflictele apar tot mai frecvent

– ╚Ťi-ai pierdut ├«ncrederea ├«n partener

– sim╚Ťi pur ╚Öi simplu c─â ceva ÔÇ×nu func╚Ťioneaz─âÔÇŁ, chiar dac─â nu po╚Ťi identifica ce anume

1 din 5 cupluri nu dep─â┼česc infertilitatea datorit─â tensiunilor psihologice

O metaanaliză din 2012 (Gameiro et al) arată că aproape unul din cinci cupluri (19%) renunţă la eforturile de dobândire a fertilităţii ca urmare a variatelor tensiuni psihologice individuale iar 9,3% ca urmare a obstacolelor în relaţia de cuplu. 

Sporirea ratei de succes cu aproape 15 procente

O cercetare realizat─â de Institutul pentru Tratamentul Sterilita┼úii din Viena, a aratat c─â ├«n randul pacientelor ce nu au optat pentru sprijin psihoterapeutic asociat fertiliz─ârii ├«n vitro, sarcina a fost ob┼úinut─â ├«n 42% din cazuri, ├«n timp ce la cuplurile ce au beneficiat ┼či de sprijinul psihoterapiei, sarcina a fost ob┼úinut─â ├«n 56,4% din cazuri. Interven┼úia psihoterapeutic─â ├«n infertilitate poate s─â ofere ca atare o sporire a ratei de succes cu aproape 15 procente, un aspect deloc suprinz─âtor dac─â lu─âm ├«n considerare c─â unul din cinci-┼čase cupluri se confrunt─â cu un impact emo┼úional deosebit al ├«ncerc─ârilor e┼čuate de a avea un copil.