Psihoterapie de cuplu

Partenerul de viață poate fi unul din factorii principali care ne influențează viața. O relație de cuplu sănătoasă împreună cu un partener suportiv care ne înțelege nevoile ar putea să ne motiveze, să ne mențină starea de bine și să fie o sursă principală a fericirii. O relație toxică poate să ne afecteze gradul de funcționare și în afara relației sau să ne consume din resurse până în punctul în care ne simțim fără vlagă sau epuizați.

psihoterapeut_cluj_napoca

Ați putea beneficia de pe urma psihoterapiei de cuplu dacă vă confrunți cu următoarele:

– simți că nu ești ascultat

– simți că nevoile nu îți sunt respectate 

– a scăzut calitatea sau frecvența actelor sexuale

– simți că nu mai ești iubit sau înțeles

– infidelitatea a afectat relația sau căsnicia

– îți dorești ca lucrurile să fie „ca înainte”/„ca la început”

– conflictele apar tot mai frecvent

– ți-ai pierdut încrederea în partener

– simți pur și simplu că ceva „nu funcționează”, chiar dacă nu poți identifica ce anume

1 din 5 cupluri nu depăşesc infertilitatea datorită tensiunilor psihologice

O metaanaliză din 2012 (Gameiro et al) arată că aproape unul din cinci cupluri (19%) renunţă la eforturile de dobândire a fertilităţii ca urmare a variatelor tensiuni psihologice individuale iar 9,3% ca urmare a obstacolelor în relaţia de cuplu. 

Sporirea ratei de succes cu aproape 15 procente

O cercetare realizată de Institutul pentru Tratamentul Sterilitaţii din Viena, a aratat că în randul pacientelor ce nu au optat pentru sprijin psihoterapeutic asociat fertilizării în vitro, sarcina a fost obţinută în 42% din cazuri, în timp ce la cuplurile ce au beneficiat şi de sprijinul psihoterapiei, sarcina a fost obţinută în 56,4% din cazuri. Intervenţia psihoterapeutică în infertilitate poate să ofere ca atare o sporire a ratei de succes cu aproape 15 procente, un aspect deloc suprinzător dacă luăm în considerare că unul din cinci-şase cupluri se confruntă cu un impact emoţional deosebit al încercărilor eşuate de a avea un copil.