Terapie sexuală (asupra disfuncțiilor sexuale)

Viața sexuală este una din componentele principale ale unei relații. În timpul actelor sexuale oamenii pot să se bucure de cea mai intimă apropiere, însă totodată o viață sexuală nesatisfăcătoare poate să fie un motiv de înstrăinare. Sexul nu este doar despre persoana cu care faci actul sexual sau cât de des îl faci. Sexul cuprinde senzațiile, gândurile, atracțiile și comportamentele sexuale față de cealaltă persoană.

O viață sexuală sănătoasă este benefică atât din punct de vedere emoțional, cât și fizic. Sexul ne poate ajuta să creăm o conexiune cu o altă persoană, iar plăcerea sexuală are multe beneficii pentru sănătate – fie că o experimentăm cu un partener sau nu. În momentul orgasmului, simțim o plăcere profundă: se eliberează endorfine, adică hormonii care blochează durerea și dau o stare de bine. 

Există multe alte beneficii pentru sănătate care sunt asociate cu plăcerea sexuală:

– o sănătate generală mai bună

– somn mai bun

– stimă de sine crescută

– nivel de stres mai scăzut 

cabinet psiholog cluj online

Cum pot avea o viață sexuală sănătoasă?

O viața sexuală sănătoasă înseamnă să avem grijă de noi înșine, fie că avem sau nu un partener. Fizic, asta înseamnă să ne protejăm, să ne testăm pentru boli cu transmitere sexuală și să prevenim o sarcină nedorită.

Să ne simțim bine în propriul corp, să ne bucurăm de plăcerea sexuală, să avem relații sănătoase și să fim confortabili cu orientarea sexuală sau identitatea de gen – toate acestea sunt părți importante a sexualității sănătoase. A avea o viață sexuală sănătoasă înseamnă a ști ce vrem și ce nu vrem să facem din punct de vedere sexual și de asemenea să comunicăm asta partenerilor. Partenerul ar trebui să respecte aceste limite, iar noi ar trebui să le respecăm pe ale lui.

cabinet psiholog in cluj napoca
psihoterapeut_cluj_napoca

Cat de des ar trebui să fac sex?

Nu există o frecvență care să fie considerată „normală” – fiecare este diferit. Cât de des avem relații sexuale depinde de multe lucruri: dacă avem sau nu un partener, alte evenimente care se întâmplă în viața noastră și cât de puternică este dorința de a face sex (sex-drive-ul).

Oamenii au sex-drive diferit. Chiar și propriul sex-drive se poate schimba în funcție de lucruri precum stres, medicație sau alți factori fizici, emoționali sau relaționali. Unii oameni vor să facă sex în fiecare zi sau de mai multe ori în aceeași zi, în timp ce alții nu vor aproape deloc – astfel, nu există o frecvență „normală”, ea variază de la individ la individ.

Cum mă poate ajuta terapia sexuală?

Este evident că majoritatea oamenilor își doresc o viață sexuală satisfăcătoare, însă deseori apar anumite obstacole. In cadrul terapiei multe dintre ele pot fi depășite.

Dacă te confrunți cu oricare din următoarele situații (dar nu numai), terapia sexuală te-ar putea ajuta:

– relații sexuale nesatisfăcătoare

– ejaculare precoce

– disfuncții erectile

– dorință sexuală scăzută

– tulburare de orgasm (dificultăți în obținerea orgasmului)

– hipersexualitate (dorință excesivă de a face sex)

– dureri la penetrare

– ejaculare întârziată

Deoarece sexul este un subiect atât de vast, nu am putut cuprinde în lista de mai sus toate obstacolele care pot apărea din punct de vedere sexual. Nu ezitați să ne contactați dacă vă confruntați cu ceva mai specific, chiar dacă nu vă regăsiți problema în lista de mai sus.