Cauzele depresiei

Ce putem face să prevenim depresia?

Ce putem face să prevenim depresia? Nu o singură dată s-a întâmplat să aud în timpul unei ședințe de psihoterapie fraza „și sunt sigur că eram depresiv”. Este alarmant cât de multe persoane trec printr-o depresie într-o anumită perioadă a vieții sau chiar în momentul prezent. În acest articol voi prezenta ce este depresia, care sunt cauzele ei, cum se manifestă și ce putem face să o prevenim sau ameliorăm.

Depresia este o stare mentală de tristețe presistentă care ne poate afecta gândurile, comportamentul, emoțiile și starea de bine. Aceasta poate avea un impact major asupra vieții noastre, astfel că este esențial să putem recunoaște semnele ei și să intervenim mai repede.

Ce putem face să prevenim depresia?

Cauzele depresiei

Cauzele depresiei pot fi variate, iar în ciuda eforturilor depuse nu avem o explicație mulțumitoare. Cu toate acestea, știm că există o vulnerabilitate genetică (adică o predispoziție cu care ne naștem) și care nu poate fi controlată. Deosebit de important este contextul (adică mediul în care trăim, lucrăm, prietenii pe care îi avem, etc.) deoarece acesta poate fi un declanșator al depresiei și/sau un factor care o menține. Nu în ultimul rând sunt gândurile noastre. Dacă gândim într-un mod nesănătos atunci vom fi adesea deranjați de lucruri care nu ar trebui să ne provoace emoții negative sau vom interpreta greșit anumite semnale din mediu.

Simptome depresie

Simptomele principale când o persoană este depresivă sunt: tristețea pronunțată și anhedonia – faptul că persoana nu se mai bucură de lucruri care la un moment dat îi produceau plăcere. Dacă o persoană care îndrăgea ieșirile în oraș cu prietenii trece printr-un moment dificil și apoi nu mai iese în oraș, ar putea fi util să monitorizăm persoana în cauză. Celelalte simptome sunt:

Scăderea în greutate sau creșterea în greutate (involuntară) – de multe ori persoana nu va avea poftă de mâncare, astfel că va apărea scăderea în greutate SAU se poate întâmpla opusul, adică aceasta să-și găsească un refugiu în mâncare.

Insomnie sau hipersomnie – se poate întâmpla ca persoana să își petreacă nopțile mai mult treaz decât adormit, având un sentiment apăsător de singurătate și tristețe SAU să doarmă excesiv, de multe ori în încercarea de a evita realitatea tristă pe care o trăiește.

Agitație sau lentoare psihomotorie – persoana în cauza va fi neliniștită, va merge fără un scop anume, își va ciupi sau freca mâinile, hainele sau alte obiecte SAU va deveni lent în gândire, vorbire sau mișcare, având tendința să facă pauze mai lungi.

Lipsa de energie – persoana se poate simți obosită chiar dacă nu a depus efort și chiar și cele mai mici sarcini par a necesita un efort considerabil.

Sentimente de inutilitate sau vinovăție – persoanele interpretează în mod eronat evenimente cotidiene neutre sau banale drept dovadă a defectelor personale și se simt responsabile pentru evenimentele negative.

Dificultăți în gândire sau concentrare – aceste persoane prezintă dificultate în a gândi, a se concentra sau a lua decizii minore. De asemenea pot avea probleme cu memoratul și sunt distrase ușor.

Gânduri frecvente despre moarte sau sinucidere – gândurile pot varia de la dorința de a nu se mai trezi de dimineață până la elaborarea unui plan concret de a se sinucide, astfel că monitorizarea și solicitarea ajutorului devin esențiale în acest punct.

Este important să înțelegem că aceste simptome pot fi mai greu de observat la unii oameni sau intensitatea lor poate fi scăzută în funcție de cât de afectați suntem de depresie. Putem să avem o parte din simptome fără să avem depresie, însă este la fel de posibil să ducem o depresie pe picioare de mult timp fără semne vizibile din afară.

Depăşirea depresiei

Depresia se poate manifesta diferit la fiecare individ, astfel că un plan de intervenție ar trebui personalizat în funcție de nevoile fiecăruia. Cu toate acestea, avem câteva recomandări dupa care ne putem ghida:

1. Activare comportamentală – este important să introducem în programul nostru activități plăcute sau de zi cu zi. Putem începe prin a ne face patul, a spăla vase sau a citi. Apoi, putem vorbi câteva minute la telefon cu un prieten bun, putem ieși în oraș sau chiar să mergem într-o excursie de o zi într-un loc plăcut cu persoane dragi nouă.

2. Activități fizice – sportul este o recomandare importantă pentru persoanele care au depresie sau care vor să o prevină.  Treizeci de minute de mișcare pe zi (sală, dansuri, fotbal, alergat, etc.) pot avea un efect mai mare decât ne imaginăm.

3. Hobby-uri – dacă avem o pasiune de mult uitată sau un hobby pe care nu l-am mai putut pune în practică, reluarea lui ar putea face diferența. Hobby-urile sunt un prilej de bucurie pentru noi, astfel că beneficiile lui ar putea fi neașteptate.

4. Acțiuni de caritate – să donăm o haină, să cumpărăm unui om sărac mâncare. Aceste acțiuni ne vor aduce sentimentul de împlinire și ne vor confirma că suntem oameni buni.

Efectele depresiei pot fi subtile sau pronunțate, astfel că nu este recomandat să o neglijăm. Mai sus am prezentat semnele depresiei împreună cu recomandări prin care putem să prevenim apariția acesteia sau să o ameliorăm. Este important de menționat faptul că aceste recomandări sunt utile în cazul unei depresii ușoare, însă dacă depresia este severă ar trebui să consultăm persoanele de specialitate.